L-глутамин: многобройни ползи за здравето
Чували ли сте за L-глутамин? Това е важно хранително вещество, което ще разгледаме в следващите редове. L-глутаминът е аминокиселина, която играе ключова роля в множество физиологични процеси в човешкото тяло. Тя поддържа оптималната функция на множество системи и органи.
Протеините са важна част от хранителната диета. Както знаем, всички протеини са изградени от аминокиселини — някои от тях се считат за незаменими, докато други са заменими. Есенциалните аминокиселини трябва да се набавят чрез храната, тъй като тялото не може да ги синтезира от други химични съединения. Тялото може да произвежда заменими аминокиселини от други диетични компоненти.
L-глутаминът е заменима аминокиселина, която се намира в храната и е един от градивните елементи на протеините. Въпреки това, в някои ситуации, когато тялото е силно стресирано, глутаминът може да стане от съществено значение, тъй като тялото не може да го произвежда достатъчно големи количества. В тези ситуации L-глутаминът се счита за „условно необходим“. Трябва да се отбележи, че L-глутаминът е най-изобилната аминокиселина в свободна форма, която се открива в човешкото тяло.
Функции на L-глутамина
Свободният L-глутамин има редица важни функции в човешкото тяло. Първо, L-глутаминът допринася за нормалната обработка на амоняка в черния дроб. Той също така допринася за синтеза на глутамат – основният възбуждащ невротрансмитер.
Различни видове клетки, включително клетки на съединителната тъкан, клетки на имунната система и клетки, покриващи чревния тракт, използват глутамин като гориво. Това е особено важно в тънките черва – те усвояват повече L-глутамин от всеки друг орган в тялото.
Глутаминът също е ключов фактор и за поддържането на имунната функция. Той е необходим за репликацията на белите кръвни клетки. Също така е необходимо за производството на имунни сигнални молекули, които са критични за правилния имунен отговор. Способността на някои бели кръвни клетки да атакуват или поглъщат бактерии и други заплахи за тялото също разчита на тази аминокиселина.
Като хранително вещество L-глутаминът играе роля и в регулирането на кръвната захар. Освен това L-глутаминът е важен за синтезирането на съединителната тъкан и помага за заздравяването на рани.
Здравословни ползи
- Стомашно-чревно здраве и пропускливи черва
Една от областите, в които L-глутаминът често се споменава заради ползите му, е стомашно-чревното здраве. Като основно гориво за клетките, които покриват храносмилателния тракт, L-глутаминът играе критична роля в поддържането на здравето на лигавицата на храносмилателния тракт. Когато тази обвивка се повреди, част от несмляното съдържание на храносмилателния тракт може лесно да попадне в кръвния поток. Когато протеините преминават през чревната лигавица и попадат в кръвния поток, те могат да предизвикат имунен отговор, увеличавайки възпалението в цялото тяло. Повишената чревна пропускливост може да допринесе за развитието на редица неприятни стомашно-чревни симптоми и може да доведе до развитие на автоимунни състояния, депресия и лошо психично здраве.
Интересно е, че изследванията показват, че L-глутаминът, подобно на цинка и пробиотиците, може да помогне за предпазване или възстановяване на чревната лигавица. Аминокиселината се използва като средство за терапия при пропускливи черва.
- Възпалително заболяване на червата и синдром на раздразнените черва
Възпалителното заболяване на червата често се характеризира с кървави изпражнения и повишена чревна пропускливост. L-глутаминът допринася за намаляване на чревната пропускливост. При хора с възпалително заболяване на червата, тази аминокиселина може да помогне за заздравяването на чревната лигавица и облекчава симптомите при това състояние.
При хора със синдром на раздразнените черва, клиничните проучвания показват, че L-глутаминът може да бъде от полза в терапевтичните практики. Синдромът на раздразнените черва е често срещано състояние, характеризиращо се с коремна болка, диария или запек. Известно е, че стомашно-чревните инфекции причиняват повишена пропускливост, вероятно от възпалението, налично по време на инфекцията. Това може да доведе до развитие на синдром на раздразнените черва. L-глутаминът намалява симптомите, свързани с това заболяване. Приемът на L-глутамин повишава „протеините с плътно свързване“ — протеини, свързани с намаляване на чревната пропускливост.
Подобно на пробиотиците и разтворимите фибри, L-глутаминът може да бъде чудесна възможност за подобряване на стомашно-чревната функция при хора, борещи се със симптоми на синдром на раздразнените черва.
- L-глутамин и имунната функция
Освен за здравето на червата, L-глутаминът е важен и за поддържането на имунната функция. Когато имунната система е силно активирана, запасите от глутамин се изчерпват бързо. Интензивната физическа активност също може да изчерпи запасите от L-глутамин.
В такива ситуации приемът на L-глутамин може да бъде от полза за поддържането на нормалната имунна функция, като се гарантира, че организмът разполага с достатъчно ресурси, за да се справи с инфекции и стресови състояния. Това може да има положителни ефекти върху целия организъм и да подпомогне общото здраве и благополучие.
В заключение
L-глутаминът оказва подкрепа на организма при различни състояния: синдром на раздразнените черва, пропускливи черва и в ситуации, при които имунната функция е компрометирана. Тази аминокиселина има способността да подпомага заздравяването на лигавицата на червата и може да помогне при съпътстващи стомашно-чревни симптоми като запек, диария и повишена чувствителност на червата.
Освен това, L-глутаминът може да бъде полезен в подкрепата на имунната функция на организма, като допринася за поддържането на нормалните нива на хормони и реакциите на стрес. Аминокиселината играе важна роля в регулирането на общото здраве на организма и може да бъде полезен за хора, които се борят със здравословни проблеми, свързани с храносмилането и имунитета.
Източници
- Akobeng AK, Miller V, Stanton J, Elbadri AM, Thomas AG. Double-blind randomized controlled trial of glutamine-enriched polymeric diet in the treatment of active Crohn’s disease. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2000;30(1):78-84. doi:10.1097/00005176-200001000-00022
- Albers MJ, Steyerberg EW, Hazebroek FW, et al. Glutamine supplementation of parenteral nutrition does not improve intestinal permeability, nitrogen balance, or outcome in newborns and infants undergoing digestive-tract surgery: results from a double-blind, randomized, controlled trial. Ann Surg. 2005;241(4):599-606. doi:10.1097/01.sla.0000157270.24991.71
- Benjamin J, Makharia G, Ahuja V, et al. Glutamine and whey protein improve intestinal permeability and morphology in patients with Crohn’s disease: a randomized controlled trial. Dig Dis Sci. 2012;57(4):1000-1012. doi:10.1007/s10620-011-1947-9
- Bertrand J, Ghouzali I, Guérin C, et al. Glutamine Restores Tight Junction Protein Claudin-1 Expression in Colonic Mucosa of Patients With Diarrhea-Predominant Irritable Bowel Syndrome. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2016;40(8):1170-1176. doi:10.1177/0148607115587330
- Camilleri M. Leaky gut: mechanisms, measurement and clinical implications in humans. Gut. 2019;68(8):1516-1526. doi:10.1136/gutjnl-2019-318427
- Caris AV, Lira FS, de Mello MT, Oyama LM, dos Santos RV. Carbohydrate and glutamine supplementation modulates the Th1/Th2 balance after exercise performed at a simulated altitude of 4500 m. Nutrition. 2014;30(11-12):1331-1336. doi:10.1016/j.nut.2014.03.019
- Choi K, Lee SS, Oh SJ, et al. The effect of oral glutamine on 5-fluorouracil/leucovorin-induced mucositis/stomatitis assessed by intestinal permeability test. Clin Nutr. 2007;26(1):57-62. doi:10.1016/j.clnu.2006.07.003
- Cruzat V, Macedo Rogero M, Noel Keane K, Curi R, Newsholme P. Glutamine: Metabolism and Immune Function, Supplementation and Clinical Translation. Nutrients. 2018;10(11):1564. Published 2018 Oct 23. doi:10.3390/nu10111564
- Curi R, Lagranha CJ, Doi SQ, et al. Molecular mechanisms of glutamine action. J Cell Physiol. 2005;204(2):392-401. doi:10.1002/jcp.20339
- Daniele B, Perrone F, Gallo C, et al. Oral glutamine in the prevention of fluorouracil induced intestinal toxicity: a double blind, placebo controlled, randomised trial. Gut. 2001;48(1):28-33. doi:10.1136/gut.48.1.28
Напиши коментар