4 Храни, които ефективно се борят с възпаленията в организма

4 Храни, които ефективно се борят с възпаленията в организма

Нездравословният начин на живот и ежедневният стрес са предпоставки за развитие на множество възпалителни процеси, които в последствие могат да доведат до сериозни проблеми със здравето. Влошените хранителни навици, ниската хидратация и заседналото ежедневие със сигурност оказват негативно влияние върху здравния ни профил. Не случайно все по-често се говори за противовъзпалителни диети, режими за детоксикация и вредата от хроничното възпаление. Затова днес ще обърнем внимание на няколко хранителни продукта, които са се доказали със свойството си да противодействат възпалението.

Дългосрочните вреди от възпалението

В тялото почти постоянно протичат процеси на възпаление, породени от разнообразни фактори. Възпалението може да бъде причинено от прием на неподходящи храни и напитки, тютюнопушене, настинки, травми, стрес, инфекции, излагане на токсични субстанции, генетична предразположеност, нарушен чревен микробиом и други. Обикновено възпалителните процеси са естествен защитен отговор на тялото, но постоянното излагане на рискови фактори може да доведе до хронично възпаление. Когато това се случи, възпалението започва да предизвиква трайни изменения във функционирането на засегнатите клетки и области. Това значително влошава изявената симптоматика при различни състояния и стои в основата на редица хронични заболявания:

  • Алергии
  • Възпаления на дихателните пътища, астма
  • Множествена склероза
  • Диабет
  • Сърдечно-съдови заболявания
  • Болест на Алцхаймер
  • Псориазис, акне, екзема, атопичен дерматит, розацея и други дерматологични проблеми
  • Колит, язва, синдром на пропускливите черва, болест на Крон и други
  • Наднормено тегло
  • Проблеми с опорно-двигателния апарат, артрит
  • Психо-емоционални нарушения, тревожност, безсъние и други  

Противовъзпалителни храни

Навярно вече сте се убедили, че възпаленията трябва да се третират навременно, ако искате да избегнете потенциални усложнения. А още по-добре би било ако се вземат превантивни мерки преди да се е стигнало до развитие на здравословни проблеми. Диетата и стилът ни на живот са от първостепенно значение за това. Ето защо е препоръчително да се стремим към балансирано хранене, добра хидратация и редовна физическа активност. Включването на противовъзпалителни храни в хранителния режим със сигурност ще допринесе за здраве и подобрена виталност. А ето и няколко предложения:

Боровинки

Боровинките са малки плодчета, със сладко-кисел вкус, които се отличават с антиоксидантните си и противовъзпалителни свойства. Клиничните ползи от тези плодове са добре проучени. Екстрактите от червени, сини и черни боровинки са популярна съставка на множество лекарствени продукти и хранителни добавки.

Сините и черни боровинки са познати с благотворния си ефект върху зрението. Антоцианозидите (вид биофлавоноиди) стимулират синтеза на пигмента родопсин, който подобрява адаптивните функции на окото към промени в интензитета на светлината. В допълнение, съдържащите се антиоксиданти спомагат за заздравяване на колагеновата матрица, пречистват кръвта и намаляват възпаленията. Боровинките са и предпочитана противоракова храна, тъй като съдържат мощния антиоксидант ресвератрол, известен с антитуморните си ефекти. Екстрактът от червена боровинка пък е всепризнат помощник в борбата с инфекциите на бъбреците и уринарния тракт.

Изобилието от биофлавоноиди, витамини (А, С, К) фолиева киселина, триптофан, минерали (калий, калций, желязо, фосфор, манган), танини, фибри и ниското въглехидратно съдържание в боровинките подсилват противовъзпалителното им въздействие. Ежедневната консумация на боровинки:

  • Намалява нивата на глюкоза в кръвта
  • Ефикасно средство срещу хипертония
  • Възпрепятства макулна дегенерация
  • Подсилва паметта
  • Оптимизира функциите на имунната система
  • Подобрява кръвообращението и предотвратява тромбообразуването
  • Благоприятства костното здраве
  • Спомага топенето на излишни мазнини
  • Регулира нивата на „добър“ и „лош“ холестерол

Всъщност всички горски плодове се отличават с антиинфламаторни качества. Най-добре е да се консумират пресни плодове, но дори замразени или консервирани, те запазват голяма част от полезните си съставки. Можете да добавите шепа боровинки към овесени ядки или смути или да ги поръсите върху свежа салата. Сушените плодчета са идеални за междинно хранене или в плодов чай. Освен самите плодове, листата на храстите също намират лечебно приложение под формата на запарка.

Бок Чой

Бок Чой, (Пак Чой) добива все по-широка популярност у нас през последните години заради лекия си вкус и множеството полезни качества, които носи. В състава на този вид зеле влизат над 25 полифенола, високи дози витамини А, С, К, В6, холин, калций, магнезий, манган, желязо, калий, фолиева киселина. Изобилието от антиоксиданти прави зеленчука предпочитана храна против възпаления. Освен това, редовната консумация на Бок Чой стимулира храносмилателните процеси поради високото съдържание на фибри. Именно влакнините и ниската калоричност на зеленчука го правят идеална добавка в режимите за редуциране на теглото.

Съдържащият се калий подобрява дейността на сърцето и регулира кръвното налягане. Холинът, който също влиза в състава на този интересен зеленчук участва в изграждането на мембраните на клетките, подпомага асимилирането на мазнини и има мощен противовъзпалителен ефект. Благодарение на богатия си минерален състав Бок Чой благоприятства костното здраве. Други ползи от Пак Чой са:

  • Подсилва имунитета
  • Предпазва от развитие на диабет
  • За профилактика на остеопороза
  • Заздравява зъбите и костите
  • Повишава хемоглобина
  • Стимулира бързото зарастване на рани
  • Стимулира естествения синтез на колаген (прочетете тук за други такива храни)

Пак Чой е зеленчук от семейство кръстоцветни, известни с противораковите си качества. Тези качества се дължат на високото съдържание на антиоксидантни вещества и глюкозинолати. Други такива зеленчуци са:

  • Броколи
  • Рукола
  • Ряпа
  • Манголд
  • Карфиол
  • Зеле – брюкселско, къдраво, обикновено
  • Хрян, уасаби

Според някои изследвания прекомерната консумация на кръстоцветни зеленчуци, особено сурови, може да възпрепятства асимилирането на йод и да наруши дейността на щитовидната жлеза. Освен това Бок чой не трябва да се комбинира с противосъсирващи средства. Ако не ви е противопоказно да приемате кръстоцветни зеленчуци, можете да ги хапвате сурови или да ги сготвите на пара, във фурната или в уок тиган. Почитателите на люто могат да добавят паста от хрян или уасаби към любимите си ястия.

Ферментирали храни

Ферментиралите храни са богати на пробиотици и подобряват състоянието на чревната флора. Киселото зеле, както и останалите ферментирали зеленчуци, се отличават със завидни количества аскорбинова киселина. Те имат пречистващ ефект и извеждат токсините от тялото. По този начин възпрепятстват възпалителните процеси и подобряват имунния отговор на тялото. Естествената ферментация обогатява състава на продуктите и подсилва благоприятните им свойства. Популярни ферментирали храни са:

  • Кисели моркови, краставички, зеле и тн.
  • Мисо – паста от ферментирала соя
  • Комбуча – ферментирал чай
  • Натто – ферментирали соеви зърна
  • Темпе – ферментирали соеви зърна с плесен ризопус
  • Маслини
  • Квас
  • Кефир

Куркума

Куркумата е древна подправка с множество целебни свойства: подобрява храносмилането, успокоява симптоматиката при ставни заболявания, облекчава хроничното възпаление. Коренът дължи наситения си жълт цвят и здравни ползи на високото съдържание на феноли, наречени куркуминоиди. Куркуминоидите възпрепятстват образуването на кръвоносни съдове при туморните клетки и по този начин възпрепятстват нарастването на злокачествените образувания. Освен това притежават имуномодулиращи и противовъзпалителни качества и предпазват от дегенеративни болести.

Други подправки с изразени антиинфламаторни качества са карамфил, канела, джинджифил, кайенски пипер, мащерка, чили и др.

Списък с допълнителни противовъзпалителни храни:

  • Риба, особено сьомга, скумрия, сардини. Приемът на достатъчно есенциални мастни киселини стимулира функцията на сърдечно-съдовата система и мозъка. Омега 3 полиненаситените мастни киселини са основна част от противовъзпалителните диети поради доказаните си антиинфламаторни свойства.
  • Зеленолистни зеленчуци
  • Ананас
  • Авокадо
  • Чесън, лук
  • Чия, ленено семе
  • Зехтин
  • Чушки
  • Домати
  • Храни, богати на фибри  
  • Конопено масло
  • Плодове и зеленчуци
  • Билки
  • Сурови ядки, особено бадеми и орехи

Колаген при възпаление

Както може би сте забелязали гореизброените храни са богати на витамин С. Всепризнатите антиоксидантни и противовъзпалителни качества на аскорбиновата киселина отчасти се дължат на способността му да стимулира производството на колаген в тялото. Колагенът съставлява ¼ от общото количество белтъци в клетките и е основна съставка на съединителната тъкан. Особено важен е за зъбите, опорно-двигателния апарат, храносмилателната система, кръвоносните съдове, кожата и косата. Колагенът поддържа здравето на ставите и костите, възстановява чревната мукоза, осигурява еластичност на съединителната тъкан и облекчава възпалителните процеси в тялото. За съжаление, с течение на времето естествения колагенов синтез отслабва и се налага да търсим други източници на натурален колаген. Прочетете още за ползите и различните видове колаген на сайта ни.

Разбира се ключът към доброто здраве е комплексният подход – заменете вредните продукти и навици с редовна физическа активност, прием на достатъчно течности, балансирана диета и здравословен сън.

Напиши коментар

Имейл адреса ти няма да бъде публикуван. Полетата марикрани с * са задължителни