Колаген за по-добро храносмилане

Колаген за по-добро храносмилане

В блога на Колагенстор често ви споделяме информация за ползите от колагена за ставите, косата, кожата и ноктите. Днес искаме да обърне внимание на връзката между този протеин и храносмилателното здраве. Доказано е, че адекватният прием на колаген не просто подобрява храносмилането, но и третира различни заболявания на храносмилателната система. Днес щеразберете как се случва това.

Няколко думи за колагена

Преди да преминем към храносмилането, нека ви представим колагена в няколко думи. Това е най-изобилният протеин в човешкото тяло, който участва в изграждането на абсолютно една съединителна тъкан – от косата, през ставните хрущяли, до чревната мукоза.

Тялото ни произвежда опитмални нива колаген до 25-тата ни година. След това способността ни да го синтезира започва да намалява и около 40-тата година вече имаме признаци на недостиг на протеина – сковани стави, болки и дискомфорт при движение, бръчки, изтъняла коса, чупливи нокти и влошено храносмилане. Именно заради тази намалена способност на тялото да го синтезира, трябва да си набавяме колаген през хранителни добавки.

Аминокиселини и чревно здраве

Още нещо съществено, което трябва да знаете за колагена е, че той, като всеки друг протеин, е изграден от аминокиселини, свързани в специфични пептидни връзки. Някои от тях са есенциални – тялото не може да ги синтезира и за това трябва да си ги набавя през храната. Ако организмът не разполага с тези есенциални аминокиселини, той няма как да произведе колаген. Но това не е всичко.

Различните аминокиселини имат множество ползи за здравето ни. Когато говорим за храносмилателната система, колагенът съдържа няколко, които са от изключителна важност. Нека да ги разгледаме по-подробно:

  • Глицин – подобрява храносмилателното здраве и цялосртното състояние на храносмилателния тракт, като стимулира производството на стомашни киселини и увеличава способността на тялото да абсорбира нутриентите от храната;
  • Глутамин – глутаминът се счита за основен защитник срещу възпаленията на чревната стена. Изключително ефективен е при лечение на синдром на пропускливите черва, кати подпомага заздравяването на тъканите. Подобрява метаболизма и намалява глада за сладко;
  • Пролин – заедно с глицина, пролинът подпомага естествения синтез на колаген от тялото. Тази аминокиселина ускорява зарастването на рани, повишава метаболизма и редуцира вътрешните възпаления.

Колагенът при различни проблеми на храносмилателната система

Сега след като знаете как колагенът се грижи за стомаха ви, нека разгледаме 5 конкретни заболявания и проблеми на храносмилателната система, които се повлияват добре от този протеин.

Стомашна киселинност


Стомахът съдържа различни киселинни сокове, които подпомагат разграждането на храната и усвояването на нутриентите от нея. Доказано е, че приемът на колаген регулира секрецията на въпросните стомашни сокове, като най-вече предотвратява производството на твърде големи количества. Ако стомахът синтезира твърде много сокове, това води до киселини, гадене, болка и може да предизвика дори язва.

Язви

Освен че регулира секретирането на стомашни сокове и така редуцира риска от язва, колагенът може да облекчи вече съществуваща такава. Глицинът и пролинът в този протеин подсилват и заздравяват чревната мукоза. Именно това е съединителната тъкан, която е засегната при язва. Освен това, тези две аминокиселини имат успокояващ ефект върху нервната система. Вероятно знаете, че има язви, които се обострят при високи нива на стрес. Адекватните нива на колаген не просто заздравяват съединителните тъкани в стомаха, но и намаляват риска от обостряне на язвените симптоми.

Храносмилателни процеси

Приемът на колаген директно подобрява храносмилателните процеси. Колагеновите молекулите са хидрофилни – те привличат и се прикрепват към вода и киселинни съединения. Последните две са основните отговорници за доброто храносмилане. След като изпием дневната си доза колаген и той стигне до стомаха, молекулите му се обграждат с вода и киселинни сокове. При тяхното движение през храносмилателния тракт, те разграждат всички протеини и въглехидрати, с които влязат в контакт. Освен това, задържането на определено количество вода в стомаха помага на храната да се движи без затруднения през храносмилателния тракт.

Стомашната лигавица

Лигавицата на стомаха е деликатна съединителна тъкан. Ако нейната цялост е наранена, това предизвиква вътрешни възпаления и създава предпоставки за сериозни заболявания. Когато лигавицата не е цяла, тялото трябва да произведе клетки на гладка мускулатура, за да я възстанови. За този процес наличието на колаген е изключително важно. Протеинът участва в изграждането на абсолютно всяка една съединителна тъкан в организма ни. Той е основната структурна единица на тъканите и без него, тялото не може да произведе необходимите клетки, за да ги възстанови. Така че колагенът има пряка роля във възстановяването на стомашната лигавица.

Синдром на пропускливите черва и синдром на дразнимото черво

Синдромът на пропускливите черва се характеризира като състояние, при което целостта на чревната мукоза е нарушена и стомахът започва да изпуска нехраносмелени молекули в кръвния поток. Това води до възпаления и значително увеличава риска от заболявания.

Синдромът на дразнимото черво пък е нарушение на чревната моторика, което води до гастроинтестинални нарушения, предизвиква лошо храносмилане, болка и дискомфорт. При него няма структурни нарушения на стомаха, но оплакванията са сериозни и на пръв поглед изглежда, че за тях няма причина – газове, подуване, запек или диария, болки и още много. Обикновено дамите са потърпевши от това нарушение.


Как колагенът подпомага възстановяването?

При синдром на пропускливите черва трябва да се регулират възпалителните процеси и да се възстанови целостта на чревната мукоза. Колагенът подпомага и двата процеса. Глицинът и пролинът в него успокояват възпаленията, докато глутатионът участва в изграждането на нова съединителна тъкан.

Синдромът на дразнимото черво пък се повлиява благоприятно от приема на колаген, защото протеинът регулира киселинността на стомаха и подпомага храносмилането. В следствие на това, симптомите намаляват и пациентите се радват на по-редовен стомах, по-малко болка и липса на подуване.

Храносмилането и имунитетът

Тялото ни е цялостна система, в която всички вътрешни процеси са взаимосвързани и взаимозависими. В последните няколко седмици темата с имунитета стана изключително актуална. Може би се питате защо тогава ние ви говорим за храносмилателната система. Отговорът е прост – защото двете са пряко свързани.

Когато имаме проблеми с храносмилането, организмът не може да извлече нутриентите от храната или не може да се освободи от отпадъчните вещества. И в двата случая имунната система страда. При първия вариант тялото няма достатъчно витамини, минерали, мазнини и аминокиселини, за да произведе адекватен имунен отговор. Във втория започваме да задържаме токсини, които ни разболяват отвътре и организмът няма ресурс да се справи с външните заплахи.

Това означава, че храната, която ядем и добавките, които приемаме са от първостепенно значение за здравето ни. Ако искате да се радвате на добър имунитет, доставяйте си достатъчно свежи плодове и зеленчуци, хапвайте домашно приготвена храна, пийте достатъчно вода и не пропускайте дневната си доза колаген.

Напиши коментар

Имейл адреса ти няма да бъде публикуван. Полетата марикрани с * са задължителни