Можем ли да добавяме колаген към кафето си?

Можем ли да добавяме колаген към кафето си?

Колагенът е структурният протеин на човешкото тяло. Коса, нокти, кожа, мускули, кости, хрущяли, сухожилия и органи — всички те са съставени от колаген. Тялото произвежда колаген и можем да си го набавим чрез храната, която консумираме. С напредване на възрастта обаче, тялото бавно губи способността си да го синтезира по естествен начин.

Колагеновите добавки обикновено се състоят от колагенови пептиди, които са по-малки единици от това важно хранително вещество. По-малкият размер на частиците гарантира по-добро усвояване и използване от тялото. Приемът на колагенови пептиди може да ви помогне да поддържате:

  • младежкия си външен вид
  • здравето на ставите си
  • здравето на червата
  • тонуса и хидратацията на организма
  • красивия външен вид на кожата и косата

Дали е добра идея да започнем деня си с добавяне на колаген към сутрешната чаша кафе? Предстои да разберем!

Какво представлява колагенът?

В човешкото тяло има 28 различни вида колаген, като около 80-90% от него се състои от типове I, II, III, IV и V. Местоположението на тези различни типове колагени е както следва:

  • Тип I се намира в сухожилията и костите – той изгражда структурата на органите.
  • Тип II се намира в хрущялите.
  • Тип III се намира в тъканите, които помагат за поддържането на органите.
  • Тип IV съставлява структурата на самите органи.
  • Тип V изгражда косата и ноктите.

Колагеновият протеин е съставен от дълги влакна. Те действат като основа, поддържайки различните структури в тялото, върху които се разполагат клетките. Тази основа е позната като базална мембрана. Структурата на колагеновите влакна е ключова за здравето на организма. С напредване на възрастта, количеството на колагена в тялото намалява, а структурата му става по-нестабилна. Този процес е свързан както с образуване на бръчки по кожата, така и със загубата на гъвкавост в ставите. Термините „колагенов протеин“ и „колагенови пептиди“ се използват взаимозаменяемо, като описват една и съща колагенова структура. 

Важно е да се отбележи, че тялото ни е в състояние да произвежда колаген, но за да го прави, се нуждае от достатъчно количество витамин C. Този витамин е от ключово значение за синтеза на колаген и подобрява заздравяването на костите след наранявания.

3 основни предимства на колагена

Колагенът е структурен протеин, който играе важна роля в поддържането на здравето на кожата, ставите и други тъкани. В следващите редове ще разгледаме три ключови предимства, които ни предоставя редовният прием на колаген. 

За кожа и коса:

Колагеновите пептиди са изключително полезни за здравето на кожата и косата. Те подобряват еластичността, хидратацията и плътността на дермата, придавайки кожата по-младежки външен вид. Колагенът също така стимулира растежа на косата и придава на косъма здравина и огледален блясък. Приемът на колагенови пептиди е особено ефективен при жени, които страдат от косопад или изтъняване на косата.

За ставите и костите:

Добавките с колаген са изключително полезни за поддържане на здравето на ставите и костите. Колагенът се абсорбира в хрущялните структури, стимулирайки хондроцитите (клетките в хрущялите) да синтезират компонентите, които поддържат интегритета на ставите. Този процес може да допринесе за намаляване на болката и подобряване на подвижността при хора с проблеми в ставите.

За червата:

Приемът на хранителни добавки с колагенови пептиди може значително да подобри здравето на червата. Тъй като тези пептиди се абсорбират в чревните клетки, те подпомагат баланса на чревния микробиом и здравето на червата като цяло. Това е изключително ценно предимство за хората, страдащи от хронични чревни заболявания. Колагенът може да помогне за поддържането на баланс и функционалност в чревната система.

Можем ли да добавяме колаген към кафето си?

Колагеновият протеин е доста безвкусен и дори може да бъде неприятен за консумация от някои хора.Това вдъхновява производителите да създават различни овкусени колагенови прахове. Тук идва въпросът, можем ли да добавяме колаген като заместител на сметаната кафето си? Известно е, че консумацията на кафе носи множество потенциални ползи за здравето, включително подобрен контрол на кръвната захар, по-добра памет и антиоксидантни свойства. 

Комбинацията от колаген и кафе предлага интересни перспективи за подобряване на общото здраве на организма. Колагенът може да подпомогне еластичността на кожата и поддръжката на ставите, докато кафето допринася за енергийния баланс и антиоксидантната защита на тялото. 

Как да си приготвим кафе с колаген?

Важно да се има предвид, че температурата на кафето може да повлияе на структурата на колагена, поради което студеното кафе може да бъде предпочитателно за съчетаване с колагенови пептиди.

И така, да обърнем внимание на идеалната температура, при която колагенът и протеините запазват структурата си. Температурата, при която колагенът започва да се денатурира, е над 37 градуса по Целзий, което е малко повече от телесната температура. Протеините започват да се изменят още при 36 градуса по Целзий. Това може да изглежда странно, тъй като структурният протеин обикновено има равновесна температура или малко по-ниска от тази на тялото. Ако искате да се насладите на всички предимства на колагена и кафето, ще е добре да изберете студено кафе, за да запазите интегритета на колагена. Освен това, може също да прибавите колаген към други напитки като смутита или протеинови шейкове. По-долу ще откриете лесна рецепта за студено кафе с колаген.

Необходими съставки:

  • 200 мл прясно сварено кафе или 120 мл еспресо
  • 120 мл мляко (по избор)
  • Подсладител – агаве, кокосова захар или друг
  • 10 грама колагенов протеин
  • Лед
  • Канела (по избор)

Начин на приготвяне

  1. Пригответе 200 мл прясно сварено кафе или 120 мл еспресо.
  2. Подсладете го с подсладител по избор, докато напитката е гореща.
  3. Добавете 120 мл мляко по ваш избор.
  4. Прибавете лед, за да охладите напитката, преди да добавите колагеновия протеин.
  5. След като напитката е студена, добавете 10 грама колагенов протеин.
  6. Поръсете с канела отгоре и се насладете на вкусна и здравословна напитка.

Източници

  1. Ricard-Blum S. The collagen family. Cold Spring Harb Perspect Biol. 2011;3(1):a004978. Published 2011 Jan 1. doi:10.1101/cshperspect.a004978
  2. Collagen. Physiopedia. https://www.physio-pedia.com/Collagen. Accessed March 30, 2022.
  3. DePhillipo NN, Aman ZS, Kennedy MI, Begley JP, Moatshe G, LaPrade RF. Efficacy of Vitamin C Supplementation on Collagen Synthesis and Oxidative Stress After Musculoskeletal Injuries: A Systematic Review. Orthop J Sports Med. 2018;6(10):2325967118804544. Published 2018 Oct 25. doi:10.1177/2325967118804544
  4. Choi FD, Sung CT, Juhasz ML, Mesinkovsk NA. Oral Collagen Supplementation: A Systematic Review of Dermatological Applications. J Drugs Dermatol. 2019;18(1):9-16.
  5. Glynis A. A Double-blind, Placebo-controlled Study Evaluating the Efficacy of an Oral Supplement in Women with Self-perceived Thinning Hair. J Clin Aesthet Dermatol. 2012;5(11):28-34.
  6. Bello AE, Oesser S. Collagen hydrolysate for the treatment of osteoarthritis and other joint disorders: a review of the literature. Curr Med Res Opin. 2006;22(11):2221-2232. doi:10.1185/030079906X148373
  7. König D, Oesser S, Scharla S, Zdzieblik D, Gollhofer A. Specific Collagen Peptides Improve Bone Mineral Density and Bone Markers in Postmenopausal Women-A Randomized Controlled Study. Nutrients. 2018;10(1):97. Published 2018 Jan 16. doi:10.3390/nu10010097
  8. Song W, Chen Q, Wang Y, Han Y, Zhang H, Li B. Identification and Structure-Activity Relationship of Intestinal Epithelial Barrier Function Protective Collagen Peptides from Alaska Pollock Skin. Mar Drugs. 2019;17(8):450. Published 2019 Jul 31. doi:10.3390/md17080450
  9. Leikina E, Mertts MV, Kuznetsova N, Leikin S. Type I collagen is thermally unstable at body temperature. Proc Natl Acad Sci U S A. 2002;99(3):1314-1318. doi:10.1073/pnas.032307099
  10. Poole R, Kennedy OJ, Roderick P, Fallowfield JA, Hayes PC, Parkes J. Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes [published correction appears in BMJ. 2018 Jan 12;360:k194]. BMJ. 2017;359:j5024. Published 2017 Nov 22. doi:10.1136/bmj.j5024

Напиши коментар

Имейл адреса ти няма да бъде публикуван. Полетата марикрани с * са задължителни