Най-важното, което трябва да знаете за хидролиза и хидролизиран колаген

Най-важното, което трябва да знаете за хидролиза и хидролизиран колаген

Хидролизиран колаген, колагенови пептиди и желатин – вероятно сте чували и преди тези интересни наименования. Но какви са разликите между тях? Едно е сигурно – всички те се състоят от същите 18 вида аминокиселини и осигуряват осем от деветте основни аминокиселини. Често тези понятия се използват в различен контекст, но това не ги прави еднакви по смисъл и затова е добре да хвърлим малко светлина за разликите между тях и хидролизата.

На пръв поглед изглежда, че са доста сходни, нали? И все пак, когато погледнете по-отблизо, съществуват фини различия, които правят всеки от тези видове протеини уникален.

Хидролизиран колаген

Хидролизираният колаген (наричан още колагенов хидролизат) е точно същото като „колагенови пептиди“. Този вид колаген има следните свойства:

  • Къси вериги от аминокиселини;
  • Висока концентрация на колагенови строителни блокове (т.е., глицин, пролин и хидроксипролин);
  • Разтваря се в топла и студена вода;
  • Без мирис и вкус.

Важно е да се разбере, че хидролизираният колаген и колагеновите пептиди са две имена за един и същ продукт. Колагенът с пълна дължина се разгражда в колагенови пептиди чрез процес, наречен хидролиза, така че колагеновите пептиди често се наричат ​​също хидролизирани пептиди, за които ще говорим след малко.

Колагенови пептиди

Какво представляват колагеновите пептиди? Тялото ви не може ефективно да абсорбира и използва колагена в неговото естествено състояние. Поради тази причина, той трябва първо да претърпи процес, известен като хидролиза. По време на този процес големите молекули колаген се разграждат (чрез реакция с вода) до по-малки единици, често наричани колагенови „пептиди“.

Колагеновите пептиди са къси вериги от аминокиселини, обикновено предлагани под формата на прах. И те съдържат високи концентрации на аминокиселините, използвани за изграждане на колаген.

Поради малкия си размер, те лесно се разтварят в топла и студена вода. Както вече отбелязахме, те са практически без мирис и вкус. И това са всички желани характеристики, когато става въпрос за колаген на прах. Просто определяте дозата или следвате инструкциите, директно загребвате с мерителната лъжичка и изчаквате да се разтвори. Воала – имате готова колагенова напитка с колаген за пиене в нея.

Желатин – с какво е различен

Представлява вид протеин, получен от частична хидролиза на колаген.  Желатинът се намира в животински части, които ни осигуряват важни аминокиселини, градивни елементи на протеините. Всъщност неговият уникален аминокиселинен профил е причината за много от неговите ползи за здравето, сред които са:

  • Подобрява здравето на червата и храносмилането – подобно на колагена, желатинът е полезен за предотвратяване на чревните увреждания и заздравяване лигавицата на храносмилателния тракт, като по този начин предотвратява пропускливостта и синдрома на пропускливите черва;
  • Предпазва ставите и намалява болката в ставите – отново подобно на колагена, и желатинът има доказано положително влияние при симптоми на остеоартрит и ревматоиден артрит;
  • Помага за по-добро състояние и здраве на най-важния орган: сърцето. Една от най-полезните роли, които желатинът играе в организма, е неутрализирането на химическите съединения, които придобиваме от яденето на месо. Животинските продукти, включително месото от пилешко, говеждо, пуешко и други, заедно с яйца, са с високо съдържание на аминокиселина, наречена метионин. Когато нейното ниво в организма стане твърде високо, рискът от сърдечно-съдови проблеми става по-висок респективно. Паралелно с това се увеличава и нивото на хомоцистеин в кръвта, така че не прекалявайте с месните и като цяло с животинските продукти и се придържайте към зеленчуково хранене с по-малко месо.

Колаген vs. Желатин

Колагенът и желатинът са сходни по отношение на ползите, защото съдържат едни и същи аминокиселини, но употребата им е малко по-различна и някои хора усвояват желатина може би по-лесно.

Ето и някои ключови разлики: приготвянето на колаген спомага за изолирането на желатин, а желатинът се разтваря само в гореща вода. При смесване с вода образува забележимо гелообразно вещество, но колагенът не води до същия ефект. Това означава, че желатинът може да има по-практична употреба при готвене, като например приготвяне на собствени желета или сгъстяващи сосове, с каквато цел се използва и в сладкарството например.

Процесът на хидролиза

Молекулата на колагена е най-голямата молекула в човешкото тяло и често я наричат „супермолекула“. В своето естествено състояние, свръхмолекулата на колагена е просто твърде голяма, за да проникне в повърхността на кожата, когато се прилага локално, или твърде силна, за да се разруши и абсорбира в кръвния поток при поглъщане.

Същото се отнася и за протеинът колаген, произведен от „богатите на колаген“ храни, които консумираме – молекулата е твърде голяма и твърде силна, за да може тялото ни да я разгради и да се абсорбира ефективно.

За щастие, този проблем е вече адресиран и разрешен с помощта на процес, наречен „хидролиза„.

Технологията за хидролиза е изобретена и патентована от японците. Казано с прости думи, тя използва пара с високо налягане за разграждане на колагеновата молекула (оригинален размер – 300 000 далтона) в малки колагенови фрагменти, наречени „пептиди“ (среден размер – 5 000 далтона), които са достатъчно малки, за да се абсорбират ефективно, когато се прилагат локално или чрез орален прием.

Този значителен напредък позволи разработването на различни продукти с колаген, включително високоефективни колагени за пиене, заредени с мощна концентрация на хидролизирани колагенови пептиди с ниско молекулно тегло, които могат лесно да се усвоят, абсорбират и разпределят в цялото тяло.

Един от тези продукти, разработени от Надя Петрова – експерт по здравословен и балансиран начин на живот, е All in one Надя Петрова. В съставка на тази комплексна добавка ще откриете хидролизиран телешки колаген с витамин С, голям коктейл от пробиотични щамове, витамини и минерали. Наистина впечатляващ състав, чийто фокус е върху по-здрави стави, добре работеща храносмилателна система и здрава чревна микрофлора.

Само телешки хидролизиран колаген ще откриете под капака на Натурален хидролизиран колаген на прах – телешки отново българско производство.

И третият избраник с хидролизиран колаген е специалната формула на Flex Code Premium / Флекс Код Премиум – колаген тип 2 с още 4 изключителни съставки за здрави стави. Вижте ги в описанието на продукта.

Напиши коментар

Имейл адреса ти няма да бъде публикуван. Полетата марикрани с * са задължителни