Как да стимулирате производството на колаген в кожата + препоръчани продукти (2)

Как да стимулирате производството на колаген в кожата + препоръчани продукти (2)

Голяма част от притесненията за външния вид и красотата са свързани с ефектите от напредване на възрастта. И това е обяснимо поне от физиологична гледна точка – тялото ни започва да произвежда все по-малко и по-малко колаген, забавя се метаболизмът, възможно е да е нарушен и хормоналният баланс. Всичко това означава, че кожата ни губи еластичността си и постепенно започва да се набръчква, а след време и увисва. Много хора опитват козметика или лечение, за да помогнат на кожата да възвърне част от своята здравина и еластичност, но всъщност някои леснодостъпни храни могат да направят чудеса за тази цел. И повечето от тях си приличат по нещо, а именно съдържанието на различни видове колаген.

Няколко думи за колагена

Колагенът е най-често срещаният и изобилен от протеините на тялото ви. Той съставлява приблизително 25% до 30% от общите протеини намиращи се в организма и около 70% – 80% от общото количество протеин в кожата. Поглеждайки към тези проценти сигурно вече разбирате, че дори 10 или 20-процентно намаление на колагена в кожата би било неприятен ефект.

Самият колаген се намира в съединителните тъкани из цялото тяло – от мускулите, костите и сухожилията към кръвоносните ви съдове и в самата храносмилателна система. Една от главните му цели е осигуряването на здрава обвивка на скелетната структура, която придържа различните тъкани и им позволява да се движат гладко, да се разтягат и свиват без болка или твърде голямо усилие.

От гледна точка на състав, колагенът е съединение от есенциални аминокиселини. С оглед на това има един оптимален начин да си набавите колаген. Вашето тяло произвежда твърде малко количество от него и с времето способността му за това намалява. Затова най-доброто решение е да си го набавите чрез хранителни източници или хранителни добавки. В нашия онлайн магазин има богата селекция от продукти за тази цел, които са разделени на различните видове колаген, а именно:

Исторически погледнато, традиционният начин на хранене с повече прясно месо е осигурявал обилно количество колаген под формата на бульон, приготвен от варени пилешки бутчета или телешки кости, както и консумацията на добре изпечено или сварено месо. Днес костният бульон има своята слава, защото също се приготвя лесно и бързо, за да удовлетвори нуждата от топло ястие и като бонус – със съдържание на колаген.

Видове колаген в кожата и тялото

Изчислено е, че около 80% до 90% от колагена в тялото ви принадлежи към следните три категории (а са познати над 10 вида колаген):

  • Тип I – Най-изобилният тип, намиращ се в кожата, сухожилията, съединителна и костна тъкан на всички гръбначни животни;
  • Тип II – Основен компонент на хрущялите и хрущялната тъкан;
  • Тип III – Представлява влакнест протеин в костите, сухожилията, хрущялите и съединителни тъкани на тялото.

Кога намалява нивото на колаген в кожата

Няма точен тест, който да измери колко точно колаген има в организма и къде се намира, както при лабораторните тестове за конкретни витамини и минерали например. Но има очевидни сигнали, които сочат, че производството на колаген е започнало да отслабва и трябва да се включите с по-сериозна помощ.

Колагенът намалява с напредване на възрастта, допринасяйки за:

  • Образуване на бръчки и сбръчкана кожа;
  • По-твърди, по-малко гъвкави сухожилия и връзки;
  • Свиване, отслабване на мускулите и скованост;
  • Болки в ставите или остеоартрит поради износени хрущяли;
  • Стомашно-чревни проблеми поради изтъняване на лигавицата в храносмилателния тракт.

„Освен стареенето, основната причина хората да нямат достатъчно колаген е непълноценната диета.“

Затова преминаваме към решението, вече установихме проблема и е време да видим какви са възможните средства за справяне с него.

Производство на колаген по естествен път

Когато тялото ви прави колаген, то комбинира аминокиселини – хранителни вещества, които получавате от храни, богати на протеини – говеждо месо, пилешко месо, риба, боб, яйца, млечни продукти.

Този сложен процес изисква наличието на  някои помощни вещества – витамин Ц, цинк и мед.

Последните може да си осигурите от цитрусови плодове, червени и зелени чушки, домати, броколи и други, повечето зеленчуци. Относно минералите – за тях ви трябват основно месо, миди, ядки, пълнозърнести храни и бобови храни.

Нека конкретизираме в кратък списък кои са най-полезните храни за стимулиране производството на колаген в кожата:

Зеленчуци

Тъмнолистните зеленчуци като спанак и къдраво зеле доставят антиоксиданти, които предпазват от увреждащите свободни радикали. Те имат способността да разграждат колагена.

Червените зеленчуци като цвекло, домати и червени чушки са богати на ликопен, който способства за процеса на производство на колаген. Вкусният портокал (вит. Ц), морковите и сладките картофи са заредени с витамин А, който възстановява повредения колаген, като най-добрият начин да ги консумирате е цели, а не под формата на изстискан сок. Така ще получите и фибри, които са важни за храносмилателната и чревна функция.

Костен бульон

Той вече беше посочен като едно интересно ястие, което може да си приготвите у дома, ако имате на разположение телешки кости и още няколко съставки.

Костният бульон е лесен начин да възстановите колагена в кожата си и да изгладите фините линии. Хранителният колаген е много важен – той е най-пълноценен и полезен. Освен това желатинът, получен от колагена, който се образува в костния бульон, успокоява храносмилателния тракт, което е сигурен начин за предотвратяване на възпаления и стареене на кожата.

Допълнителна полза от месото може да извлечете и заради хиалуроновата киселина. Тя е основен компонент на колагена в кожата и се съдържа в костния бульон, животински органи и някои зеленчуци. Ролята ѝ е да редуцира бръчките, както и да подобри влажността на кожата, т.е. да я хидратира.

Горски плодове

Боровинките, къпините и малините са богати на антиоксиданти, които се борят с разрушаващите кожата свободни радикали. Освен това чрез витамин Ц, който доставят, помагат за производство на колаген. Замразените горски плодове също са добра алтернатива на разположение, която винаги може да използвате за десерт или в смути.

Бадеми

Бадемите съдържат здравословна доза витамин Е – най-изобилният антиоксидант в кожата. Той служи за неутрализиране на свободните радикали, които увреждат клетките. Витамин Е също се координира с витамин Ц, за да стимулира образуването на колаген. Единствено трябва да внимавате за количеството бадеми дневно – около 20-30 грама и желателно да са предварително накиснати.

Чесън

Да, изненадващо, но точно чесънът е в този списък. Той е богат на сяра – необходим минерал за синтез на колаген и алфа-липоева киселина, която играе роля за възстановяване на повредени колагенови влакна.

Стриди

Стридите са богат източник на цинк – важен минерал, който стимулира синтеза на колаген и е необходим за образуването на костна тъкан. Освен това е установено, че цинкът забавя скоростта на разпадане на колагеновите клетки в гранулиращата тъкан, което позволява на раните да заздравяват по-бързо.

Има много разнообразни храни, които могат да ви помогнат да поддържате кожата си здрава и хидратирана отвътре навън, но трябва да консумирате такива храни за целта. Също толкова важно е да стоите далеч от продукти, които предизвикват възпаление в организма, тъй като това ще допринесе за разграждане на колагена.

Напиши коментар

Имейл адреса ти няма да бъде публикуван. Полетата марикрани с * са задължителни