За какво може да се приема хидролизиран колаген и колагенови пептиди + указания

За какво може да се приема хидролизиран колаген и колагенови пептиди + указания

Годината е 2019, а колагенът е навсякъде. Този протеин намери своето място в сутрешното ни кафе, в следобедните ни смутита и в нашите отдавна любими козметични продукти. Всичко това има както добра, така и лоша страна. На първо място, такова развитие означава, че повече хора са в състояние да се възползват от положителните свойства на колагена за здравето – лечение на червата, подхранване на кожата, облекчаване на болки в ставите. Но от друга страна, има експоненциално повече добавки с колаген – под формата на прахове, капсули, серуми и какво ли още не. Трудно е да се ориентирате в морето от информация, затова днес ще ви представим един специфичен тип колаген, а именно хидролизиран колаген.

Темата в резюме

  • Хидролизираният колаген, известен още като колагенови пептиди или колаген на прах, е нещо повече от обикновен протеинов прах;
  • Колагенът съдържа аминокиселините, които тялото ви използва, за да образува съединителната тъкан във вашата кожа, коса, нокти, кости и стави;
  • Хидролизираният колаген е разграден чрез хидролиза на по-малки молекули, така че по-лесно да се абсорбира в кръвта;
  • Без аромат, без мирис и подходящ за прием от всеки човек;
  • Може да добавяте хидролизиран колаген към любимите си напитки, ястия и печива. Уверете се, че е без ненужни пълнители и е направен от пасищни животни без хормони.

Същност на хидролизирания колаген

Първо, най-важното: под термина колаген се крие семейство влакнести протеини, които всъщност са най-обилните протеини в нашето тяло. Има поне 15 различни типа и всеки помага да изградим структурата на нашата кожа, кости, хрущяли и мускули.

Всички протеини, включително колагеновите протеини, са изградени от градивни елементи, наречени аминокиселини. Обикновено включените аминокиселини са глицин, пролин и аргинин, но съществуват и формули с повече аминокиселини и обогатени с други елементи.

Хидролизираният колаген е съставен от малки аминокиселини, които помагат за образуването на нов колаген в организма. Вече има доказателства за ползите от прием на хидролизиран колаген, като например увеличаване запасите на чиста мускулна маса, облекчаване на болки при артрит и дори възстановяване на определени органи. Понастоящем няма известни странични ефекти, за които да се притеснявате при прием на хидролизиран колаген.

Освен ако редовно не приемате органично месо и прекарвате часове в приготвяне на костен бульон, вероятно имате нужда от повече колаген в диетата си. Разбира се, възможно е и поради други причини да изпитате недостиг на колаген, било то напреднала възраст, липса на хранителни източници на колаген в менюто и други причини.

Точно за такива обстоятелства е хидролизираният колаген. Тази модерна и оптимална форма е лесен начин да добавите повече колаген към диетата си, тъй като е без вкус, без мирис и се смесва много лесно с почти всяка течност – и всичко е благодарение на процеса хидролиза.

Процесът хидролиза

„Хидролиза“ звучи като нещо много сложно, но това е термин, с който се означава разкъсването на водородна връзка.

Най-лесният начин да възприемете този процес е да помислите за всички стъпки, свързани с храносмилането. Разграждате храната си на по-малки части, като я дъвчете, а след това тя се разгражда на още по-малки частици в стомаха ви, за да може тялото ви да използва всички хранителни вещества от вашата храна.

Подобно на храносмилането, хидролизата превръща колагена в по-малки молекули. Тези молекули се абсорбират по-лесно в кръвта, за да се усвоят. Колагенът може да бъде хидролизиран с химикали или ензими. Ензимите са протеини, които контролират скоростта на биохимичните реакции, а ензимната хидролиза е по-лесна за контрол, без да нарушава нутриционистичните качества на колагена. При ензимна хидролиза ензим разрушава водородна връзка чрез включване на водна молекула.

Това не е просто някакъв модерен израз, зад който не е вложен смисъл, нито е маркетингов трик. Хидролизата е реален процес, който води до разграждане на големите колагенови молекули до по-малки такива, за да се усвои оптимално след попадане в организма.

Хидролизираният колаген най-често се получава от говежди кости и хрущяли. Обикновено костта е смачкана, смляна, обезмаслена, напоена с киселина, за да се отстрани калция, отново се накисва, за да се разрушат колагеновите връзки и след това се дехидратира. Този процес води до получаването на малки по размер аминокиселини, които не са били повредени. Тези аминокиселини бързо се абсорбират в кръвта и се използват като градивни елементи на нов колаген.

Често ще срещате и още няколко термина, свързани с хидролизирания колаген. Това са „колагенови пептиди“, „хидролизиран колаген пептиди“ или просто „пептиди“. Всички те се използват за означаване на резултата от хидролизата, а именно получените частици колаген.

Предимства на хидролизирания колаген пред други продукти

Аминокиселините са градивните елементи на протеина, а колагенът е богат на 3 от тях: глицин, пролин и хидроксипролин. Тялото ви използва тези аминокиселини, за да произвежда нов колаген.

Хубава кожа, здрави нокти и блестяща коса

Проучванията сочат, че приемането на колагенови пептиди вътрешно може да помогне за подобряване еластичността на кожата и младежката текстура. Изследванията показват също, че колагенът може да ви помогне да излекувате червата си. По същите причини изяснени по-горе, колагенът помага за възстановяването и разрастването на мускулната тъкан, той служи като отличен хранителен източник за възстановяване на бързо делящите се клетки, които облицоват вътрешността на червата.

Искате по-младежки вид и сияйна кожа? Просто добавете колаген в ежедневието си, включително колаген на прах, морски колаген или хидролизиран колаген. Той не само прави косата и ноктите ви силни и блестящи, но и се бори с белезите на стареенето. Колагенът намалява появата на бръчки и увеличава хидратацията и гладкостта на кожата. Как става това?

Консумирането на колаген насърчава тялото ви да образува нов колаген, което е голяма работа наистина – той формира 75-80% от кожата в дермата, слоят, който придава на кожата ви плътност.

По-силни стави и кости

Хидролизираният колаген намалява болките в ставите и ги прави по-устойчиви, което е много важно, ако предпочитаната от вас форма на упражнения е предизвикателна за вашите стави, като например бягане и бойни изкуства.

Колагенът е особено голям плюс за спортисти, защото насърчава по-бързото възстановяване: вашето тяло използва колаген, за да изгради всичко – от съединителната тъкан до сухожилията, така че наличието на тези аминокиселини на разположение може да подобри представянето ви във фитнес залата или на тепиха.

Заздравяване на чревната лигавица

Ако страдате от храносмилателни проблеми като пропускливи черва, хидролизираният колаген може да бъде вашето спасение. Той спомага за възвръщане на здравината на чревната лигавица, която често е увредена при множество състояния, включително пропускливи черва, дисбактериоза или автоимунни заболявания.

Други допълнителни ползи от колагена включват облекчаване на хроничната болка в ставите и остеоартрит и дори подобряване на симптоми като мозъчна мъгла

Как да използвате хидролизиран колаген

Ще откриете  хидролизиран колаген в най-различни продукти като прахове, капсули, течности, но преди да направите своя избор, нека отговорим на някои важни въпроси:

Колагенът трябва ли да бъде от животни, отглеждани на пасища? – За най-добър хранителен принос, вашият колаген трябва да се набави от животни, отглеждани на пасища, без хормони. Токсините в храната и хранителните ви добавки разрушават тялото и увреждат клетките.

Вижте например Натурален хидролизиран колаген на прах – телешки (тип 1) – той е добит изцяло от пасищни животни.

Трябва ли да съдържа някакви подобрители, консерванти или други подобни? – Не, не е необходимо и не би трябвало да съдържа. За по-сигурно винаги проверявайте състава на етикета на продукта, като за предпочитане са неподсладените варианти. Задължително е да намерите в съдържанието колагенови пептиди, тоест хидролизиран колаген.

Неовкусен колаген може да се добави към почти всяка течност – смутита, кафе и дори супи. Можете дори да печете с него (например бисквитки с колаген).

Какви са разликите и приликите между хидролизиран колаген и обикновен колаген? – Хидролизираният колаген е изграден от малки частици, които се наричат пептиди. Те се абсорбират много по-лесно в организма и по-бързо. Подобно на хиалуроновата киселина, тя може да е с ниско молекулно тегло или с високо. Разбира се, за предпочитане е първият вариант, отново от гледна точка на оптимално усвояване.

Още един продукт, в който се съдържа хидролизиран колаген, но от тип 2, е Flex Code Gold / Флекс Код Голд – течен колаген. Другият е под формата на прах, а този е в течна форма.

Това бяха най-важните особености що се отнася до хидролизиран колаген и пептиди. Ако все пак имате въпроси, свързани с него, ще се радваме да отговорим в коментари под статията.

Напиши коментар

Имейл адреса ти няма да бъде публикуван. Полетата марикрани с * са задължителни