Противовъзпалителна диета и колаген

Противовъзпалителна диета и колаген

Противовъзпалителното хранене е сред най-популярните съвременни диети, поради множество причини. Благодарение на него можете да се справите с редица здравословни проблеми и да подобрите цялостното си здраве. То има лечебни и превантивни функции и е лесно за изпълнение. Знаете ли, че към противовъзпалителната си диета можете да добавите колаген, за да се радвате на оптимални резултати? Ето как този важен протеин ще допълни хранителния ви режим.

Какво представлява противовъзпалителната диета

Накратко, това е хранителен режим, при който интегрирате редица храни в менюто си и изключвате продукти, които доказано отключват възпалителни процеси в тялото. Вътрешните възпаления са причина номер едно за множество съвременни заболявания и здравословни проблеми.

Възпаленията са естествен процес, който се отключва при нараняване или шок. Тяхната функция е предпазваща. Благодарение на тях организмът се предпазва от попадналите в него патогени. Възпаленията могат да имат видими симптоми, като локално подуване и оток, висока температура и цялостно неразположение. Те могат да останат и напълно незабелязани и да протекат безсимптомно.

Проблемът с възпаленията настъпва, когато те се превърнат в хронично състояние, при което организмът е в постоянна борба с даден “вредител”. В такива случаи възпалителните процеси могат да доведат до ставни заболявания, като артрит, алергии, сърдечни проблеми, диабет, кожни състояния и автоимунни заболявания.

Това, което съвременната наука е установила е, че начинът ни на хранене има пряко въздействие върху въпросните хронични възпаления. Има редица храни, които ги отключват и подхранват и други, които се борят с тях и така подобряват здравето ни. Именно на тези открития е базирана противовъзпалителната диета. Тя цели да изключи от менюто ни храните, които стимулират хроничните възпаления и да интегрира повече здравословни продукти.

Храни, които предизвикват възпаления

В списъка с храни, които предизвикват възпаления или подхранват вече активните възпалителни процеси попадат:

  • Захарта, глюкозо фруктозния сироп и захарните изделия;
  • Алкохолът;
  • Трансмазнините;
  • Обработените въглехидрати (като сладки тестени изделия, избелени брашна и всички полуфабрикати с добавена захар или брашно);
  • Обработени месни продукти (като шунка, салам, кренвирши, бекон и други).

Консумацията на такива продукти може да окаже негативно влияние върху здравето на хора, предразположени към автоимунни, сърдечни или кожни заболявания. При прекаляването с тях могат да се отключат хранителни алергии и непоносимости или да се получат проблеми с храносмилането, като синдром на дразнимото черво.

Най-честите случаи обаче не са свързани с видими здравословни проблеми или състояния, които изискват незабавна лекарска намеса. Хроничните вътрешни възпаления обикновено остават скрити за дълги периоди от време, като влошават качеството на живота ни по малки, но значими начини. Индикация за хронични възпаления могат да са акнето и проблемната кожа, храносмилателния дискомфорт, придружен със запек и/или диария, честата смяна на настроението и склонността към апатия, както и цялостното усещане за умора и ментално изтощение.

Много от нас живеят по този начин. Именно за това противовъзпалителното хранене е толкова популярно. Този хранителен режим има вариации според специфичните ни нужди. Някои хора трябва да спазват стриктен протокол, за да се справят с конкретно състояние. Други просто искат да подобрят цялостното качество на живота си. Какъвто и да е конкретният случай, противовъзпалителното хранене включва консумация на повече:

  • Антиоксиданти;
  • Омега-3 мастни киселини;
  • Фибри;
  • Редица билки и подправки, които съдържат специфични противовъзпалителни съединения.

Всички тези вещества имат конкретни противовъзпалителни функции, но помагат на тялото да се върне към състоянието на хомеостаза и по други начини.

Антиоксидантите например, имат играят важна роля в регулирането на нивата на свободните радикали. По този начин не просто помагат на органите да работят по-добре, но и имат анти-ейдж ефект.

Омега-3 мастните киселини се грижат за сърдечното здраве и захрнават мозъка ни с важни аминокиселини. Фибрите пък подпомагат храносмилателната и отделителната системи.

Особено интересни за нутриционистите са фитохимикалите, които се срещат в някои билки и подправки. Една от най-често срещаните противовъзпалителни храни е куркумата. Този корен съдържа специфично само за нея съединие, познато като куркумин, който доказано регулира хроничните възпаления и помага на тялото да се справи с ефекти от тях.

Къде попада колагенът в този списък

Колагенът е известен най-вече с ролята си за ставното здрав и състоянието на кожата и ноктите. Малко от нас се замислят как този протеин може да подпомогне противовъзпалителния хранителен режим.

На първо място, колагенът е основната градивна единица на чревната мукоза. Това има пряко влияние върху хроничните възпаления. Чревната мукоза е фина съединителна тъкан, която помага на чревното съдържимо да остане в храносмилателната система. Когато целостта на тази тъкане се наруши, се получава небезизвестният синдром на пропускливото черво. При него големи хранителни молекули, патогени и други вещества изтичат от стомаха и достигат до кръвния поток. Именно там тялото разпознава всички тях като опасни и вредни и започва да произвежда имунен отговор – получава се вътрешно възпаление.

В допълнение, като протеин, колагенът е изграден от аминокиселини, свързано помежду си с пептидни връзки. Когато попадне в тялото, молекулата на колагена се разгражда до съставните си аминокиселини, които изпълняват различни функции. Някои от тях, като глицинът например, имат изявено противовъзпалително действие.

Как да си набавяте повече колаген

Ако сте решили да следвате противовъзпалителен режим ще помогнете много на организма си, като си набавяте допълнителни количества колаген. Това може да се случи по два основни начина – като консумирате костен бульон или като приемате хранителни добавки.

Що се отнася до добавките, за да са оптимално усвоими, те трябва да отговарят на тези условия:

  • Да съдържат хидролизиран колаген – при него по време на обработката пептидните вериги на молекулата се скъсяват и това я прави по-бионалична;
  • Да съдържат колаген тип II – това е разновидността на протеина, която изгражда чревната мукоза;
  • Да е описана използваната суровина за производството на добавката – можете да избирате между телешки, пилешки или рибен колаген, като последният се смята за най-лесно усвоим. Въпреки това другите разновидности също могат да подобрят здравето ви и да регулират вътрешните възпаления.

За да се радвате на оптимален ефект от колагеновата си добавка, съчетайте приема й с антиоксиданти, като витамини С и Е. Витамин С в частност доказано стимулира синтеза на протеина от самия организъм и така връща тялото към доброто здраве.

За най-добри резултатите от противовъзпалителния си режим, можете да се консултирате с лекар или нутриционист, който ще ви предложи подходящи рецепти, които да можете да спазвате в ежедневието си.

Напиши коментар

Имейл адреса ти няма да бъде публикуван. Полетата марикрани с * са задължителни