Най-важното, което трябва да знаете за хидролиза и хидролизиран колаген
Хидролизиран колаген, колагенови пептиди и желатин – вероятно сте чували и преди тези интересни наименования. Но какви са разликите между тях? Едно е сигурно – всички те се състоят от същите 18 вида аминокиселини и осигуряват осем от деветте основни аминокиселини. Често тези понятия се използват в различен контекст, но това не ги прави еднакви по смисъл и затова е добре да хвърлим малко светлина за разликите между тях и хидролизата.
На пръв поглед изглежда, че са доста сходни, нали? И все пак, когато погледнете по-отблизо, съществуват фини различия, които правят всеки от тези видове протеини уникален.
Хидролизиран колаген
Хидролизираният колаген (наричан още колагенов хидролизат) е точно същото като „колагенови пептиди“. Този вид колаген има следните свойства:
- Къси вериги от аминокиселини;
- Висока концентрация на колагенови строителни блокове (т.е., глицин, пролин и хидроксипролин);
- Разтваря се в топла и студена вода;
- Без мирис и вкус.
Важно е да се разбере, че хидролизираният колаген и колагеновите пептиди са две имена за един и същ продукт. Колагенът с пълна дължина се разгражда в колагенови пептиди чрез процес, наречен хидролиза, така че колагеновите пептиди често се наричат също хидролизирани пептиди, за които ще говорим след малко.
Колагенови пептиди
Какво представляват колагеновите пептиди? Тялото ви не може ефективно да абсорбира и използва колагена в неговото естествено състояние. Поради тази причина, той трябва първо да претърпи процес, известен като хидролиза. По време на този процес големите молекули колаген се разграждат (чрез реакция с вода) до по-малки единици, често наричани колагенови „пептиди“.
Колагеновите пептиди са къси вериги от аминокиселини, обикновено предлагани под формата на прах. И те съдържат високи концентрации на аминокиселините, използвани за изграждане на колаген.
Поради малкия си размер, те лесно се разтварят в топла и студена вода. Както вече отбелязахме, те са практически без мирис и вкус. И това са всички желани характеристики, когато става въпрос за колаген на прах. Просто определяте дозата или следвате инструкциите, директно загребвате с мерителната лъжичка и изчаквате да се разтвори. Воала – имате готова колагенова напитка с колаген за пиене в нея.
Желатин – с какво е различен
Представлява вид протеин, получен от частична хидролиза на колаген. Желатинът се намира в животински части, които ни осигуряват важни аминокиселини, градивни елементи на протеините. Всъщност неговият уникален аминокиселинен профил е причината за много от неговите ползи за здравето, сред които са:
- Подобрява здравето на червата и храносмилането – подобно на колагена, желатинът е полезен за предотвратяване на чревните увреждания и заздравяване лигавицата на храносмилателния тракт, като по този начин предотвратява пропускливостта и синдрома на пропускливите черва;
- Предпазва ставите и намалява болката в ставите – отново подобно на колагена, и желатинът има доказано положително влияние при симптоми на остеоартрит и ревматоиден артрит;
- Помага за по-добро състояние и здраве на най-важния орган: сърцето. Една от най-полезните роли, които желатинът играе в организма, е неутрализирането на химическите съединения, които придобиваме от яденето на месо. Животинските продукти, включително месото от пилешко, говеждо, пуешко и други, заедно с яйца, са с високо съдържание на аминокиселина, наречена метионин. Когато нейното ниво в организма стане твърде високо, рискът от сърдечно-съдови проблеми става по-висок респективно. Паралелно с това се увеличава и нивото на хомоцистеин в кръвта, така че не прекалявайте с месните и като цяло с животинските продукти и се придържайте към зеленчуково хранене с по-малко месо.
Колаген vs. Желатин
Колагенът и желатинът са сходни по отношение на ползите, защото съдържат едни и същи аминокиселини, но употребата им е малко по-различна и някои хора усвояват желатина може би по-лесно.
Ето и някои ключови разлики: приготвянето на колаген спомага за изолирането на желатин, а желатинът се разтваря само в гореща вода. При смесване с вода образува забележимо гелообразно вещество, но колагенът не води до същия ефект. Това означава, че желатинът може да има по-практична употреба при готвене, като например приготвяне на собствени желета или сгъстяващи сосове, с каквато цел се използва и в сладкарството например.
Процесът на хидролиза
Молекулата на колагена е най-голямата молекула в човешкото тяло и често я наричат „супермолекула“. В своето естествено състояние, свръхмолекулата на колагена е просто твърде голяма, за да проникне в повърхността на кожата, когато се прилага локално, или твърде силна, за да се разруши и абсорбира в кръвния поток при поглъщане.
Същото се отнася и за протеина колаген, произведен от „богатите на колаген“ храни, които консумираме – молекулата е твърде голяма и твърде силна, за да може тялото ни да я разгради и да се абсорбира ефективно.
За щастие, този проблем е вече адресиран и разрешен с помощта на процес, наречен „хидролиза„.
Технологията за хидролиза е изобретена и патентована от японците. Казано с прости думи, тя използва пара с високо налягане за разграждане на колагеновата молекула (оригинален размер – 300 000 далтона) в малки колагенови фрагменти, наречени „пептиди“ (среден размер – 5 000 далтона), които са достатъчно малки, за да се абсорбират ефективно, когато се прилагат локално или чрез орален прием.
Този значителен напредък позволи разработването на различни продукти с колаген, включително високоефективни колагени за пиене, заредени с мощна концентрация на хидролизирани колагенови пептиди с ниско молекулно тегло, които могат лесно да се усвоят, абсорбират и разпределят в цялото тяло.
Един от тези продукти, разработени от Надя Петрова – експерт по здравословен и балансиран начин на живот, е All in one Надя Петрова. В съставка на тази комплексна добавка ще откриете хидролизиран телешки колаген с витамин С, голям коктейл от пробиотични щамове, витамини и минерали. Наистина впечатляващ състав, чийто фокус е върху по-здрави стави, добре работеща храносмилателна система и здрава чревна микрофлора.
Само телешки хидролизиран колаген ще откриете под капака на Натурален хидролизиран колаген на прах – телешки отново българско производство.
И третият избраник с хидролизиран колаген е специалната формула на Flex Code Premium / Флекс Код Премиум – колаген тип 2 с още 4 изключителни съставки за здрави стави. Вижте ги в описанието на продукта.
Напиши коментар