Отразява ли се кръвната захар на колагена в организма

Отразява ли се кръвната захар на колагена в организма

Учени, дерматолози и козметични компании от десетилетия инвестират сериозни ресурси, за да разберат механизмите на клетъчно изменение в организма и да задълбочат познанията си върху процесите на остаряване. В хода на множество изследвания става ясно, че кръвната захар е важен здравен показател, който има пряко въздействие върху общото здравословно състояние. Според проучванията, флуктуациите в глюкозните нива могат да нанесат сериозни поражения върху колагеновите структури в тялото и да предизвикат преждевременно състаряване на кожата.

Каква точно е връзката между кръвната глюкоза и колагена, какво е гликация и как да се предпазите от негативния ѝ ефект ще разберете в следващите редове!

Защо е важно да знаем какво е гликация

Гликацията представлява химичен процес, при който се осъществява свързване на захар с протеинова или липидна молекула. Реакцията протича без ензимна регулация. В резултат се образуват т.нар. крайни продукти на напреднала гликация, или AGEs. Гликирането засяга както извънклетъчни, така и вътрекелтъчни протеини и уврежда клетките и нарушава колагеновите и еластични фибри. В дългосрочен план натрупването на AGEs се свързва с влошаване на вида на кожата и развитие на сериозни здравословни проблеми.

Формиране на AGEs

Крайните продукти на напреднала гликация могат да се формират ендогенно и екзогенно. Известно е, че термичната обработка на продукти с високо протеиново съдържание, било то от растителен или животински произход, води до образуване на AGEs. Този ефект се наблюдава при приготвяне на  храната с висока температура (пържене, гриловане, печене), без вода. Показател за протичащата гликация е кафявата коричка, която всичко толкова обичат.

В човешкото тяло AGEs се образуват при взаимодействието на захар с белтъчни или мастни молекули. Гликирането е ендогенен механизъм  на стареене, който възниква спонтанно с времето или в следствие на патологични процеси при някои хронични заболявания. Той може да настъпи вътре и извън клетките.

Въздействието на AGEs върху здравето

Ниските нива на AGEs не са проблем за здравето. В организма съществуват редица ензимни и антиоксидантни реакции, предназначени за неутрализиране на вредните съединения. При повишаване на нивата на крайните продукти на напреднала гликация, обаче, могат да настъпят множество болестотворни процеси. Акумулирането на AGEs се свързва с повишен риск от различни състояния:

  • Диабет
  • Сърдечносъдови заболявания
  • Невродегенеративни болести
  • Чернодробни проблеми
  • Понижена имунна дейност

Съществуват три основни механизма, чрез които AGEs индуцират увреждане на извънклетъчния матрикс и клетките, допринасяйки за стареенето и свързаните с възрастта заболявания:

Натрупване на AGEs в извънклетъчния матрикс

Гликирането на извънклетъчни протеини задейства процес, при който AGEs се свързват с компонентите на извънклетъчния матрикс, в това число колаген и еластин. Това води до понижаване на еластичността на клетките на съединителната тъкан. Нарушаването на баланса между синтеза и разграждането на извънклетъчен матрикс изменя структурните функции на колагена и ускорява процеса на стареене. Това може да доведе както до състаряване на кожата, така и до структурата и работата на стените на кръвоносните съдове, повишавайки риска от образуване на плаки.

Гликиране на вътреклетъчни протеини

Взаимодействието между AGEs и вътреклетъчните протеини се свързва с влошена клетъчна функция и нарушения в генната експресия. Научните данни показват, че това понижава активността на някои антиоксиданти, водейки до повишаване на нивата на оксидативен стрес. Като и преди сме Ви казвали, оксидативният стрес е сред водещите фактори за увреждане на колагеновите влакна. В допълнение, AGEs могат да възпрепятстват извеждането на гликирани протеини, повишавайки клетъчните им нива.

Взаимодействие между AGEs и клетъчните рецептори

По повърхността на клетките са разположени рецептори, които влизат в контакт с различни съединения. Един от тези рецептори (RAGE) отлично разпознава AGEs. Той контролира различни клетъчни функции, в това число пролиферация и апоптаза. Взаимодействието между RAGE и AGEs води до повишена възпалителна активност, генериране на реактивни кислородни видове (ROS) и повишени нива на апоптаза. Всички тези процеси ускоряват остаряването и увреждат колагеновите структури.

Фактори, които допринасят за натрупването на AGEs в организма

Диетата е основният фактор за акумулиране AGEs в организма. Въпреки че човешкото тяло е оборудвано с ендогенни механизми за неутрализиране на вредните съединения, повишената консумация на определени храни води тяхното прекомерно натрупване.

За рискови фактори се смятат още наличието на диабет, бъбречна недостатъчност и възпалителни процеси. Флуктуациите в нивата на кръвната глюкоза са сред основните прекурсори на гликация в организма. Всъщност, степента и скоростта на гликиране на протеините имат правопропорционална зависимост с повишаването на нивата на кръвната захар.

Увреждането на колагеновите влакна е една от основните предпоставки за трудното зарастване на рани при диабетиците. Освен това между 50% и 80% от хората, диагностицирани със захарна болест развиват поне един кожен проблем. Дори и да не страдате от Диабет, периодичното покачване на глюкозните стойности в кръвта има негативен ефект върху колагена в организма. Този ефект става все по – видим с напредване на възрастта и интезивната поява на бръчки.

Поддържане на здравето и колагеновите нива

Контрол над кръвната захар

Поддържането на ниски нива на кръвната захар е една от първите стъпки за минимизирането на гликацията на протеини в тялото. Това е особено важно за диабетиците, които и без това страдат от нарушена инсулинова секреция и активност. Най – добрият начин за контрол над кръвната захар е спазването на балансирана диета, богата на храни и напитки с нисък гликемичен индекс. Това означава да избягвате простите въглехидрати и захарта. Наблегнете на пресни зеленчуци и плодове с ниско съдържание на фруктоза, пълнозърнести храни и кореноплоди.

Правилна подготовка на храната

Основният принцип за приготвяне на храни с ниско съдържание на AGEs се състои в нискотермичната обработка. Препоръчително е това да става чрез варене, на пара или в уред за бавно готвене, тъй като именно водата предотвратява гликирането на протеините и липидите. Според специалистите продължителното приготвяне на животинските протеини също води до акумулиране на AGEs, а най – ниско е съдържанието им в аланглето. Можете да добавите към месото оцет, доматен сос или лимонов сок. Учените споделят, че киселинността на тези продукти редуцира съдържанието на AGEs с до 50%. Оставете препечената баница, хрупкавите курабийки и карамелизираното месо само за специални случаи и забравете за преработените храни и полуфабрикатите.

Повече антиоксиданти и движение

Крайните продукти на напреднала гликация влошават активността на важни антиоксиданти, затова е препоръчително да повишите приема на такива с храната. Данните от различни изследвания показват, че някои растителни феноли не само неутрализират AGEs, а могат и да редуцира вредното им въздействие. Такива са куркумин, ресвератрол, кверцетин.

Едва ли ще се изненадате да разберете, че редовната физическа активност понижава нивата на AGEs, а заседналият начин на живот ги повишава!

Колаген за здраве и отличен външен вид

Предотвратяването на гликацията на протеини в организма и спазването на здравословен начин на живот е отличен начин да се радвате на здраве, красота и виталност. Истината е, обаче, че независимо какво правите, колагеновите нива постепенно спадат с напредване на възрастта. Приемът на колагенови добавки е доказано най – ефикасният начин за задържане на високи колагенови нива и забавяне на процесите на стареене. В нашия сайт можете да намерите богато разнообразие на колагенови суплементи с отлично качество!  

Източници

Kim CS, Park S, Kim J. The role of glycation in the pathogenesis of aging and its prevention through herbal products and physical exercise. J Exerc Nutrition Biochem. 2017;21(3):55-61. doi:10.20463/jenb.2017.0027

Negre-Salvayre A, Salvayre R, Augé N, Pamplona R, Portero-Otín M. Hyperglycemia and glycation in diabetic complications. Antioxid Redox Signal. 2009 Dec;11(12):3071-109. doi: 10.1089/ars.2009.2484. PMID: 19489690

Singh VP, Bali A, Singh N, Jaggi AS. Advanced glycation end products and diabetic complications. Korean J Physiol Pharmacol. 2014;18(1):1-14. doi:10.4196/kjpp.2014.18.1.1

Monnier VM, Sun W, Gao X, et al. Skin collagen advanced glycation endproducts (AGEs) and the long-term progression of sub-clinical cardiovascular disease in type 1 diabetes [published correction appears in Cardiovasc Diabetol. 2015;14:138]. Cardiovasc Diabetol. 2015;14:118. Published 2015 Sep 5. doi:10.1186/s12933-015-0266-4

Напиши коментар

Имейл адреса ти няма да бъде публикуван. Полетата марикрани с * са задължителни