Колаген за оптимално храносмилане

Колаген за оптимално храносмилане

Често говорим колко е важен колагенът за ставите, сухожилията, кожата, косата и ноктите. Но знаете ли, че този протеин може значително да подобри здравето и на храносмилателната ви система? Ето как колагенът се грижи за оптималното храносмилане и усвояване на веществата.

Какво представлява колагенът

Нека започнем от самото начало – какво представлява колагенът. Това е протеин. Най-изобилният протеин в тялото ни, който участва в изграждането на всички съединителни тъкани. Това включва добре познатите ни кожа, коса и нокти, ставните връзки, сухожилия и лигаменти от една страна. Както и чревната мукоза, от друга.

Колагенът е структурна единица на тъканите. Той е като тухлите, с които се гради стената. Когато нивата му започнат да спада, съединителните тъкани губят формата си, увисват, стават крехки, чувствителни или се разкъсват. Нивата на колаген неизменно спадат с напредване на възрастта. Смята се, че до 25-тата ни година тялото синтезира протеина в оптимални количества. След това производството му става все по-малко и до 40-тата година липсата му става осезаема и видима.

На какво се дължи липсата на колаген

Има множество фактори, които пречат на тялото да синтезира колаген. Лошата диета, излагането на токсини от околната среда и липсата на качествена почивка определено са сред тях. Основният фактор, който специалистите отчитат е т.нар оксидативен стрес. Това е специфична верижна реакция, която се получава в тялото при наслагването на свободни радикали.

Свободните радикали са отпадни продукти, които се отделят при определени метаболитни процеси. Характерното при тях е, че имат твърде много електрони в молекулите си, което ги прави много подвижни и реактивни. Свободните радикали постоянно търсят клетки, върху които да „разтоварят“ свободните си радикали. Така създават специфична верижна реакция. Натрупването на свободни радикали уврежда трайно тъканите, ДНК молекулите и затруднява дейността на всички вътрешни органи и системи.

Оксидативният стрес е причина номер едно за процесите на стареене.

Именно той предизвиква забавеното производство на колаген. Ето защо е важно наред с хранителните добавки с колаген на прах да си набавяме и достатъчно антиоксиданти. Целта на антиоксидантите е да неутрализират и изведат от тялото свободните радикали. За щастие, вече има множество компании, които произвеждат смесени продукти – комбинация между хидролизиран колаген и витамин С, например, който е мощен антиоксидант.

Връзката между колагенът и храносмилането

Да се върнем на храносмилането и червата. Вече е доказано, че здравето ни започва от състоянието на стомаха. Установена е връзката между червата и мозъка, чрез т.нар стомашно-мозъчна ос, която свързва храносмилателната система с нервната система и гръбнака. С други думи, всичко, което се случва в червата ни оказва пряко въздействие върху начина, по който се чувстваме.

От друга страна, знаем, че целостта на чревната мукоза предпазва от вътрешни възпаления, автоимунни заболявания, кожни и ставни проблеми. Ако тъканите на червата са нарушени, се наблюдава състояние, познато като синдром на пропускливите черва, което се свързва с всички изброени тук проблеми, както и с цялостно лошо храносмилане и стомашен дискомфорт.

Така че за цялостното ни добро здраве е важно да се грижим за оптималното състояние на храносмилателната система.

4 конкретни начина, по които хидролизираният колаген лекува червата

Както вече споменахме, колагенът е основната градивна единица на съединителните тъкани. Редовният му прием под формата на хранителна добавка има 4 доказани ползи за здравето на червата, а от там – за оптималното храносмилане.

Подобрява структурата на храносмилателните органи

Като цяло всички протеини са важни за структурирането и регулирането на съединителните тъкани в тялото. Червата ни също са изградени от съединителни тъкани. Когато ни липсват протеини, в частност колаген, те започват да губят еластичността и формата си. Дължината на червата е около 10 метра. Представете си от колко протеини имат нужда тези тъкани, за да са здрави. Аминокиселините, които хидролизираният колаген набавя на тялото служат като директни градивни единици за червата, които връщат оптималната им форма. Така, тези тъкани могат да изпълняват функциите си по оптимален начин.

Предпазва от синдром на пропускливите черва

Споменахме накратко това сериозно състояние, с което множество съвременни хора живеят без дори да знаят. При синдромът на пропускливите черва се наблюдават „дупки“ в съединителните тъкани на червата. През тях от стомаха започват да изтичат големи нехраносмелени хранителни молекули. Те попадат в кръвопотока, където имунната система ги вижда като чужди, външни тела и започва да създава отговор срещу тях. По този начин се получават възпаления, които могат да доведат до кожни, артритни и белодробни заболявания. Имунните отговори увеличават риска от хранителните непоносимости и автоимунни заболявания.

Когато приемаме хидролизиран колаген, рискът да се получат въпросните „процепи“ в чревната мукоза рязко намалява. Този протеин набавя нужните аминокиселини, които заздравяват съединителните тъкани.

Подпомага усвояването на хранителни вещества

При синдромът на пропускливите черва от стомаха изтичат хранителни вещества, които са важни за доброто ни здраве и правилното функциониране на целия организъм. Това състояние не ни позволява да усвояваме всички ценни вещества от храната – витамини, минерали и макронутриенти. В този случай, няма значение колко здравословно се храним. Тялото не може да се възползва от добрата храна, която му предлагаме.

С приемът на колаген се заздравява чревната бариера и така хранителните молекули остават на правилното място – в стомаха, където се смилат и от тях се извличат всички ценни вещества.

Намалява риска от храносмилателни проблеми

Тази способност на колагена не се дължи просто на факта, че той връща целостта и еластичността на съединителните тъкани. В този протеин се съдържа специфична аминокиселина, позната като глицин. Глицинът има доказано противовъзпалително действие. Именно възпаленията са в основата на множество неприятни храносмилателни проблеми – подуване, газове, лошо храносмилане, диария или запек.

Глицинът, разбира се, е ценен и за ставите като противовъзпалително вещество, което подпомага оптималното ставно здраве.

Как да изберете вашата добавка с колаген

След всичко, което ви споделихме в днешния материал, вероятно сте готови да закупите добавката си с колаген. Как да я изберете? Ето някои фактори, за които да следите.

Фактори на качеството:

Суровина – важно е на опаковката да е изрично изписана използваната суровина (телешки, пилешки, рибен или свински колаген).

Метод на екстракция – хидролизираният колаген се смята за най-добрата опция. При него дългите пептидни връзки на молекулата се скъсяват и така стават по-лесни за усвояване от организма.

Фактори, според индивидуалните ви нужди:

Тип колаген – в контекста на стомашното здраве е добре да изберете хранителна добавка с колаген тип 2. Колагенът има 28 разновидности, всяка от които изгражда различни тъкани. Тип 2 е най-изобилен като градивна единица на чревната мукоза.

Вид – можете да изберете телешки или рибен. В този случай и двата биха били еднакво ефективни.

Добавки – днес има опции за колаген с добавени антиоксиданти (витамин С, екстракт от боровинки или други). След като вече знаете важността на антиоксидантите за синтеза на колаген от тялото, може да опитате и такъв тип добавка.

Не използвайте колагенът или която и да е друга хранителна добавка като заместител на пълноценно хранене. Включете в режима си достатъчно прием на вода и редовен спорт, за да се радвате на наистина оптимално стомашно здраве.

Напиши коментар

Имейл адреса ти няма да бъде публикуван. Полетата марикрани с * са задължителни